O grupo de investigación de Enxeñaría Química 10 (EQ 10) da Universidade de Vigo leva anos estudando como converter os residuos agrarios en produtos de alto valor industrial susceptibles de ser aplicados en farmacia, cosmética ou medio ambiente. Froito deste traballo conseguiron xa múltiples avances, sobre todo no campo dos biosurfactantes, moléculas de orixe biolóxico e excelente compatibilidade ambiental con múltiples aplicacións na industria química, alimentaria cosmética e farmacéutica, e agora acaban de pór en marcha un novo proxecto co que pretenden optimizar, mediante procesos máis amigables co medio ambiente e sen xerar ningún tipo de residuo, o proceso habitual de recuperación, separación e purificación destas moléculas.
O novo proxecto está liderado pola doutora Xanel Vecino e titúlase Recuperación de biosurfactantes contenidos en las aguas de lavado de maíz mediante procesos de membranas. Cunha duración de tres anos, conta cunha axuda do Ministerio de Ciencia e Innovación de 170.000 euros, dentro da convocatoria Retos de investigación, modalidade de proxectos tipo JIN liderados por investigadoras novas. “O traballo púxose en marcha hai apenas uns meses e prolongarase ata outubro de 2023”, explica Vecino, ao que engade que, xunto a ela, forman parte da investigación os docentes José Manuel Cruz e Ana Belén Moldes, responsables do grupo EQ 10, e a investigadora predoutoral Andrea Martínez, así como o profesor José Luis Cortina e a doutora Mònica Reig do grupo Resource Recovery and Environmental Management do Departamento de Enxeñaría Química da Universitat Politècnica de Catalunya.